Bänkskiva i sten – en praktisk och vacker lösning till köket

13 juni 2023 Maja Bergman Lindberg

Att välja en bänkskiva i sten till köket är ett populärt och praktiskt val för många renoveringsintresserade. Med en stenbänkskiva får du inte bara en slitstark yta att arbeta på, utan även en vacker och tidlös inredningsdetalj. Här är allt du behöver veta om bänkskivor i sten.

Vilken sten är bäst?

När det kommer till bänkskiva sten finns det flera olika material att välja mellan. De vanligaste alternativen är granit, marmor och kalksten. Granit är det mest populära valet, eftersom det är hårt och tåligt samt resistens mot värme och repor. Marmor är däremot mjukare och mer känsligt mot fläckar och värme, men ger en vacker och unik yta som kan glänsa i rätt belysning. Kalksten är den mest ömtåliga stenarten av dessa alternativ, och lämpar sig bättre för platser utan direkt kontakt med vatten och syror.

bänkskiva sten

Hur ska man underhålla bänkskivor i sten?

Att underhålla en stenbänkskiva är relativt enkelt. Granitbänkskivor kräver minimalt med underhåll, men det brukar rekommenderas att man impregnerar ytan en eller två gånger om året för att motverka fläckar. Marmor och kalksten är mer känsliga mot fläckar och repor, men det finns speciella stenrengöringsmedel och impregneringar som gör ytan mer resistent. Viktigt är att torka av ytan direkt efter användning, för att undvika fläckar och missfärgning.

Hur passar bänkskivor i sten in i köksinredningen?

Bänkskivor i sten är en snygg och tidlös detalj i köket som enkelt kan anpassas till olika inredningsstilar. Granit går bra att kombinera med trä, metall eller glas, och ger ett sobert och stilrent intryck. Marmor ger en mer elegant och lyxig känsla i köket och går bra ihop med mjuka textilier och trädetaljer. Kalksten passar bäst i en rustik eller lantlig stil, eftersom dess naturliga karaktär kommer till sin rätt i en mer avslappnad miljö.

Vad kostar en stenbänkskiva?

Priset på en stenbänkskiva kan variera beroende på vilket material du väljer samt vilken storlek och form bänkskivan ska ha. Generellt sett kostar granitbänkskivor från cirka 3 000 kr per meter medan marmor och kalksten är något dyrare, från cirka 4 000 kr per meter. Det är även viktigt att ta hänsyn till inköp av tillbehör och installation, som också kan påverka priset.

Fler nyheter