Så renoverar du din kakelugn
Kakelugnar är inte bara en värme källa, de är även en skönhet att skåda och ett historiskt hantverk som pryder många svenska hem. Att bibehålla en kakelugn i gott skick kräver underhåll, och ibland också en mer omfattande renovering. För den som är i behov av att fräscha upp eller återställa sin gamla kakelugn, följer här en steg för steg guide till hur man ska gå till väga med att renovera detta klassiska värmekälla.
När är det dags att renovera kakelugnen?
Innan man påbörjar en renovering är det viktigt att identifiera om det över huvud taget är nödvändigt. Typiska tecken på att en kakelugn behöver renoveras kan vara skadade eller saknade kakel, dålig dragkraft, rök som läcker ut i rummet, eller helt enkelt att man vill fräscha upp dess utseende efter många års användning. Det är också lämpligt att genomföra en renovering om man vill använda en länge oanvänd kakelugn, då säkerhetsrisker kan uppstå vid användning utan korrekt service och underhåll.
Planering och förberedelser
Renovering av kakelugn bör starta med noggrann planering och förberedelser. En välplanerad renovering innebär att man i förväg bestämmer sig för vilken omfattning arbetet ska ha – ska det endast göras en kosmetisk upprustning eller är det dags för en fullständig funktionell renovering? Om kakelugnen är av äldre slag kan det vara lämpligt att konsultera med en expert, särskilt eftersom det kan finnas kulturella och historiska aspekter av renoveringen som måste beaktas.
Förutom designönskemål och funktionalitetskrav bör säkerhetsaspekter också beaktas. Ta reda på de lokala byggnormerna och säkerhetsföreskrifterna som rör kakelugnar. I många fall krävs det att man anlitar en certifierad sotare för att inspektera och godkänna renoveringsarbetet när det är klart.
Renoveringsprocessen
När man väl bestämt sig för omfattningen av sitt projekt och skaffat alla tillstånd som krävs, startar själva renoveringsprocessen. Ett av de första och mest viktiga stegen är att noggrant demontera de befintliga kakelplattorna. Detta arbete kräver en varsam hand för att undvika skador på underliggande material och de urtagande kakelplattorna, ifall de ska återanvändas.
Efter demonteringen är nästa steg eventuell lagning av skadade eller spruckna plattor, eller ersättande av saknade eller oåterställbara plattor. Det här skedet kan kräva att man tillverkar eller finner ersättningsplattor som passar den befintliga designen och dimensionerna på kakelugnen.
Nu följer även eventuell upprustning eller ersättning av ugnsdelar såsom rökkanaler, eldstäder och spjäll. Alla insatser som påverkar ugnens funktion måste genomföras enligt konsten alla regler för att säkerställa en säker och effektiv drift efter renoveringen.
Vid återmontering är det avgörande att anlita en hantverkare med rätt kompetens. Kakelugnens detaljer måste passa perfekt ihop för att säkerställa såväl säkerhet som estetik. Slutligen är finishen – putsa om så kallar – där fästmassan mellan kaklen snyggas till och eventuella ytbehandlingar appliceras för att skydda ytan och lyfta kakelugnens utseende.
Underhåll och skötsel efter renoveringen
Efter du är klar med renovera kakelugn är det av yttersta vikt att kakelugnen sköts om på rätt sätt för att bibehålla dess skönhet och funktion över tid. Vanligtvis bör man inte använda kakelugnen de första veckorna efter renoveringen, detta för att låta all fästmassa och andra material härda ordentligt.
Regelbundet underhåll inkluderar att hålla ugnsinredningen ren, att inte bränna olämpligt bränsle och att se till att eventuella lemmar och spjäll fungerar korrekt. Återkommande inspektion av en certifierad sotare är också att rekommendera för att kontrollera rökkanalernas drag och eventuella säkerhetsrisker.
Renovering av en kakelugn kan vara ett omfattande projekt som kräver noggrannhet och gedigen kunskap. Om arbetet utförs rätt kommer resultatet inte bara väcka en bit sverigehistoria till liv igen, utan också föra vidare ett traditionellt hantverk och värmande inslag till kommande generationer.